Източник: Дойче веле, снимка БулфотоПостоянните смени на времето приключват. Веднъж завинаги

...
Източник: Дойче веле, снимка БулфотоПостоянните смени на времето приключват. Веднъж завинаги
Коментари Харесай

Кога спираме да местим стрелките? Вече има отговор

Източник: Дойче веле, фотография Булфото

Постоянните смени на времето завършват. Веднъж вечно - най-малко в някои страни от Европейски Съюз. Кога ще стане това и за какво решението се оказа толкоз комплицирано?

През 2021 година един път вечно ще завърши промяната на часовото време. За това се споразумяха съответните комисии на Европарламента, а Комисията по превоз и туризъм, която е водеща по този въпрос, също даде зелена светлина. В средата на март се чака и общото заседание на Европарламента да гласоподава решението. После обособените страни-членки на Европейски Съюз би трябвало да го одобрят.

Процедура по волята на германците?

През септември предходната година ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер разгласи, че местенето на стрелките ще бъде отстранено доста бързо. Оказа се обаче, че е прибързал. Юнкер тогава се базира на онлайн анкета измежду европейските жители.

В нея взеха присъединяване ненадейно доста жители на Европейски Съюз, а 80% от тях се оповестиха за унищожаване на промените на времето. Всъщност анкетата не беше представителна, тъй като 3 милиона от общо 4,6-те милиона гласове бяха единствено от Германия.

Европейски дипломати от по-малките страни-членки мълчешком се оплакваха, че Европейска комисия желае да наложи немската воля на останалите страни. И проектите на Европейска комисия бяха осуетени по всички правила на дипломатическото изкуство.

Жан-Клод Юнкер искаше да отстрани промяната на времето напролет на 2019 година, с цел да може още преди европейските избори през май да се твърди, че волята на народа е била изпълнена. Но страните-членки настояха за временен интервал до 2021 година, а като компромисна дата за смяната в този момент се загатва 2020 година.

Страните-членки не бързат

През юни виновните министри от страните-членки на Европейски Съюз ще би трябвало да вземат решение кое тъкмо време къде ще важи. Има страни – като Англия, Гърция или Португалия - които държат на сегашните правила и желаят и отсега нататък да въртят стрелките по два пъти в годината. Кипър, Холандия, Дания, Франция и Ирландия към момента не са взели дефинитивно решение. Останалите страни желаят да бъде отстранена промяната на времето, само че още не са решили към кой вид да се ориентират – към лятното или към зимното часово време.

Евродепутатът Петер Лизе изяснява това закъснение по следния метод: " Има потребност от време, с цел да бъде дадена опция на страните-членки да се координират. Много е значимо да не допуснем тотална неразбория от разнообразни часови зони ", споделя той. В противоположен случай, всеки, който пътува от Германия през Холандия и Белгия към Франция ще би трябвало да сменя стрелките на часовника и то по няколко пъти.

Повечето страни по света въобще не познават промените на часовото време. Има и страни, в които часовото време се трансформира единствено на част от територията им - да вземем за пример в Канада и Съединени американски щати. А 69 страни, които в предишното имаха лятно часово време, го отстраниха още веднъж. Във всеки случай е несъмнено, че и тази година на 30 март отново ще местим стрелките на часовниците. И то в целия Европейски Съюз.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР